Glaronisia Hotel

Glaronisia Hotel

Ξενοδοχεία στην Μήλο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων στον Αδάμα, τα Πολλώνια και το αεροδρόμιο της Μήλου!

Κατηγορία ξενοδοχείου: 2* αστέρων

Περιοχή: Πολλώνια

Αριθμός δωματίων: 26

Aγαπητοί επισκέπτες,

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο όμορφο νησί της Μήλου και στο ξενοδοχειακό μας συγκρότημα, τα Γλαρονήσια.

Η ζεστή και φιλική μας εξυπηρέτηση, ο όμορφος χώρος μας με την απαράμιλλη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και οι ανέσεις που σας παρέχει το συγκρότημα μας, είμαστε σίγουροι ότι θα είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις σας από τις διακοπές σας στη Μήλο.

Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαμονή!


Το Glaronisia Hotel Μήλος βρίσκεται στα Πολλώνια, ένα παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου. Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, πλάτος 23 χιλιόμετρα από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά και 13 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο. Οι ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού. Στο νησί υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, εκείνα της Φυριπλάκας και του Τράχηλα. Ηφαιστειακής καταγωγής είναι και τα Γλαρονήσια, ακατοίκητες νησίδες στα βόρεια του νησιού. Το νησί έχει πολλές παραλίες και αποτελεί τουριστικό πόλο.

Η σελίδα έχει τρεις ενότητες. Η πρώτη παρουσιάζει τα Γλαρονήσια, τις νησίδες με τις όρθιες κολόνες από ανδεσίτη, και εξηγεί πώς γίνεται η επίσκεψη σε αυτές. Η δεύτερη περιγράφει τα Πολλώνια, όπου βρίσκεται το Glaronisia Hotel Μήλος. Η τρίτη απαντά σε συχνές ερωτήσεις. Κάθε ενότητα ξεκινά με σύντομη απάντηση και συνεχίζει με στοιχεία από δημόσιες πηγές. Για όσους ψάχνουν το Glaronisia Hotel Μήλος, οι εκδρομές και οι δραστηριότητες στο νησί μπορούν να κλειστούν online.

Τι είναι τα Γλαρονήσια που θυμίζει το Glaronisia Hotel Μήλος;

Τα Γλαρονήσια, που θυμίζει το Glaronisia Hotel Μήλος, είναι ένα μικρό σύμπλεγμα ακατοίκητων νησίδων στα βόρεια της Μήλου. Το ανδεσιτικό πέτρωμά τους σχηματίζει χιλιάδες όρθιες πενταγωνικές και εξαγωνικές κολόνες. Οι νησίδες είναι επισκέψιμες με τουριστικά εκδρομικά σκάφη, που αποπλέουν από τον Αδάμαντα, το κύριο λιμάνι της Μήλου.

Glaronisia Hotel Μήλος: οι γκρεμοί με τις ηφαιστειακές στήλες στα Γλαρονήσια, στη βόρεια θάλασσα της Μήλου
Οι ηφαιστειακές στήλες στα Γλαρονήσια της Μήλου. Φωτογραφία: Zde, CC BY-SA 4.0, μέσω Wikimedia Commons

Τα Γλαρονήσια είναι ένα μικρό σύμπλεγμα ακατοίκητων νησίδων των Κυκλάδων. Βρίσκονται στα βόρεια της Μήλου, απέναντι από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Πάχαινα και Άγιο Γεράσιμο. Η Πάχαινα είναι μία από τις παραλίες της βόρειας ακτής, ανάμεσα στον Άγιο Κωνσταντίνο και στον Κάπρο. Η βόρεια ακτή περιλαμβάνει, από δυτικά προς ανατολικά, το Σαρακήνικο, την Πάχαινα, τον Παπάφραγκα και τα Πολλώνια. Η περιγραφή της Μήλου αναφέρει τα Γλαρονήσια μαζί με τα Θειωρυχεία ως περιοχές χωρίς κατοίκους. Για όσους ψάχνουν το Glaronisia Hotel Μήλος, οι νησίδες αυτές είναι βράχια χωρίς οικισμό.

Η μορφή των νησίδων οφείλεται σε ηφαιστειακή λάβα. Η λάβα προήλθε από γεωλογικές αναταράξεις, που έγιναν πριν από 800 με 700 χιλιάδες χρόνια. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Μήλου ξεκίνησε πριν από 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε πριν από 90.000 χρόνια. Η Μήλος είναι στρωματοηφαίστειο χωρίς εκρήξεις στους ιστορικούς χρόνους. Ηφαιστειακό πέτρωμα της Μήλου είναι και ο οψιανός, ένα υαλώδες υλικό, γνωστό εδώ και 15.000 χρόνια. Η ενότητα για το Glaronisia Hotel Μήλος ξεκινά λοιπόν από τη γεωλογία.

Στο ανδεσιτικό πέτρωμα των Γλαρονησίων σχηματίζονται χιλιάδες όρθιες κολόνες. Οι κολόνες έχουν πενταγωνικό και εξαγωνικό σχήμα. Ο ανδεσίτης δεν περιορίζεται στις νησίδες. Και οι ηφαιστειακοί δόμοι του νησιού είναι κυρίως από ανδεσίτη. Τέτοιοι δόμοι είναι το κάστρο της Χώρας και ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή της Μήλου με υψόμετρο 751 μέτρα. Αποτελούνται από λάβα που στερεοποιήθηκε πριν χυθεί. Τα διαφορετικά πετρώματα της Μήλου αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο τον πλανήτη. Για όσους ψάχνουν το Glaronisia Hotel Μήλος, οι κολόνες είναι το βασικό χαρακτηριστικό των νησίδων.

Τα Γλαρονήσια είναι επισκέψιμα με τουριστικά εκδρομικά σκάφη. Τα σκάφη αποπλέουν από τον Αδάμαντα, το κύριο λιμάνι της Μήλου. Το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι τα Πολλώνια. Το νησί, με το σχήμα πετάλου και τον μεγάλο κόλπο του, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας. Στη Μήλο πολλές παραλίες είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ άλλες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα. Περισσότερα για τις μονοήμερες κρουαζιέρες στη Μήλο υπάρχουν σε ξεχωριστή σελίδα του ιστότοπου. Για όσους ψάχνουν το Glaronisia Hotel Μήλος, τα σκάφη είναι ο τρόπος επίσκεψης.

Η Μήλος έχει περισσότερα είδη πετρώματος από τον ανδεσίτη. Οι ηφαιστειακοί βράχοι του Σαρακήνικου έχουν λευκό χρώμα. Το Σαρακήνικο βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μήλου. Δημιουργήθηκαν με την εναπόθεση επαναλαμβανόμενων στρώσεων υλικού, και μέσα τους έχουν βρεθεί απολιθώματα. Εκτός από ηφαιστειογενή υλικά, στο νησί υπάρχουν ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα. Οι κολόνες των Γλαρονησίων διαφέρουν έτσι από τις στρώσεις του Σαρακήνικου. Ο Δήμος Μήλου περιλαμβάνει και το ακατοίκητο νησί της Αντιμήλου. Στη σελίδα για το Glaronisia Hotel Μήλος, η σύγκριση δείχνει την ποικιλία του ίδιου νησιού.

  • Glaronisia Hotel Μήλος – διαγώνιοι: Οι όρθιες πενταγωνικές και εξαγωνικές κολόνες των νησίδων έχουν διαγωνίους από 20 έως 30 εκατοστά.
  • Glaronisia Hotel Μήλος – αναρρίχηση: Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πεδίο στις νησίδες.
  • Glaronisia Hotel Μήλος – κοινότητα: Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, οι νησίδες ανήκουν στη δημοτική κοινότητα Τριοβασάλου του Δήμου Μήλου.
  • Glaronisia Hotel Μήλος – απογραφή: Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι νησίδες είναι ακατοίκητες.
  • Αντίμηλος: Το ακατοίκητο αυτό νησί του Δήμου απέχει 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μήλου.

Για όσους ψάχνουν το Glaronisia Hotel Μήλος, τα Γλαρονήσια είναι ακατοίκητες ηφαιστειακές νησίδες στα βόρεια της Μήλου, με όρθιες κολόνες από ανδεσίτη. Η μορφή τους προέκυψε πριν από 800 με 700 χιλιάδες χρόνια. Τα εκδρομικά σκάφη από τον Αδάμαντα τις κάνουν επισκέψιμες, και τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκεί και αναρριχητικό πεδίο. Η Μήλος έχει και άλλα ηφαιστειακά τοπία, όπως το Σαρακήνικο. Η επόμενη ενότητα περνά από τις νησίδες στα Πολλώνια, ένα παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού.

Powered by GetYourGuide

Πώς είναι τα Πολλώνια γύρω από το Glaronisia Hotel Μήλος;

Glaronisia Hotel Μήλος – Πολλώνια: παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου. Το χωριό είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού μετά τον Αδάμαντα και έχει αμμώδη παραλία. Από εκεί υπάρχει τακτική σύνδεση με μικρό πλοίο προς την Κίμωλο, το γειτονικό νησί.

Τα Πολλώνια λέγονται και Απολλώνια, και το όνομά τους συνδέεται με ναό του Απόλλωνα που υπήρχε ανατολικά του οικισμού. Ως οικισμός το χωριό αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά το 1940, όταν προσαρτήθηκε στην κοινότητα Πέραν Τριοβασάλου. Σήμερα ανήκει στη δημοτική κοινότητα Τριοβασάλου, που υπάγεται στον Δήμο Μήλου. Η ενότητα Glaronisia Hotel Μήλος περιγράφει το χωριό ως τον βόρειο λιμένα της Μήλου. Το λιμάνι εξυπηρετεί κυρίως τη σύνδεση Μήλου και Κιμώλου.

Η Κίμωλος βρίσκεται βορειοανατολικά της Μήλου και χωρίζεται από αυτήν με το στενό Αμμώνι, πλάτους μόλις 1 χιλιομέτρου. Το σχήμα της μοιάζει με κανονικό πεντάγωνο, και οι ακτές της έχουν μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα. Το νησί έδωσε το όνομά του στην κιμωλία, το λευκό πέτρωμα των μαυροπινάκων. Η Κίμωλος συνδέεται με τη Μήλο αρκετές φορές την ημέρα, μέσω των Πολλωνίων. Στην περιοχή Glaronisia Hotel Μήλος, η θαλάσσια σύνδεση με την Κίμωλο ξεκινά από τα Πολλώνια.

Glaronisia Hotel Μήλος – παραλία: η κεντρική παραλία των Πολλωνίων είναι αμμώδης και δημοφιλής στους παραθεριστές. Στο χωριό υπάρχουν ακόμα δύο παραλίες, και η μία λέγεται «πίσω θάλασσα». Στη βορειοανατολική ακτή της Μήλου βρίσκεται και η Φυλακωπή, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Ιδρύθηκε γύρω στο 2300 π.Χ. και κατοικήθηκε σε όλη την Εποχή του Χαλκού, έως το 1100 π.Χ. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν αλιείς τόνου.

  • Glaronisia Hotel Μήλος – υψόμετρο: Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 10 μέτρων, δίπλα στη θάλασσα.
  • Glaronisia Hotel Μήλος – Κίμωλος: Κύριο λιμάνι της Κιμώλου είναι η Ψάθη, μόλις 800 μέτρα από το Χωριό.
  • Ανασκαφές: Η Βρετανική Σχολή Αθηνών ανέσκαψε τη Φυλακωπή από το 1896 έως το 1899.
  • Τοιχογραφία: Στο Δωμάτιο του Πυλώνα βρέθηκε η περίφημη τοιχογραφία με τα ιπτάμενα ψάρια.
  • Θάλασσα: Η θάλασσα έχει διαβρώσει πολύ μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης.

Τα Πολλώνια συνδυάζουν λιμάνι, αμμώδη παραλία και μια από τις σημαντικότερες θέσεις της Εποχής του Χαλκού στη βορειοανατολική πλευρά της Μήλου. Ο προϊστορικός οικισμός της Φυλακωπής είναι ανοιχτός για το κοινό. Τα περισσότερα ευρήματά του φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου. Περισσότερα για το χωριό υπάρχουν στη σελίδα για τα Πολλώνια της Μήλου.

Powered by GetYourGuide

Τι άλλο ρωτούν όσοι ψάχνουν Glaronisia Hotel Μήλος;

Όσοι ψάχνουν Glaronisia Hotel Μήλος ρωτούν και για το ευρύτερο νησί. Τα θέματα είναι ο πληθυσμός των Πολλωνίων, το κύριο λιμάνι, το μέγεθος, η πρωτεύουσα, οι βραχονησίδες και τα καταλύματα. Οι απαντήσεις στηρίζονται σε γραπτές πηγές, όπως απογραφές και εγκυκλοπαίδειες.

Glaronisia Hotel Μήλος: πόσοι κάτοικοι ζουν στα Πολλώνια;

Η απογραφή του 2021 κατέγραψε 268 κατοίκους στα Πολλώνια, ενώ η απογραφή του 2011 είχε καταγράψει 272. Ο πληθυσμός έμεινε σχεδόν σταθερός μέσα σε δέκα χρόνια. Η γειτονική Κίμωλος είχε 810 κατοίκους στην απογραφή του 2021. Οι περισσότεροι Κιμώλιοι δουλεύουν στον τουρισμό το καλοκαίρι και στη γεωργία τους υπόλοιπους μήνες.

Glaronisia Hotel Μήλος: ποιο είναι το κύριο λιμάνι του νησιού;

Κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμαντας, που είχε 1.268 κατοίκους στην απογραφή του 2021. Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του κόλπου της Μήλου. Ο οικισμός δημιουργήθηκε από Κρητικούς πρόσφυγες και οι απόγονοί τους λέγονται Μηλοκρητικοί. Κοντά στον Αδάμαντα υπάρχει στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου. Στον Αδάμαντα λειτουργούν το Ναυτικό, το Εκκλησιαστικό και το Μεταλλευτικό Μουσείο.

Glaronisia Hotel Μήλος: πόσο μεγάλο είναι το νησί;

Η επιφάνεια της Μήλου εκτιμάται στα 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και το νησί είναι το πέμπτο σε μέγεθος των Κυκλάδων. Από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά έχει πλάτος 23 χιλιόμετρα και από βορρά προς νότο 13 χιλιόμετρα. Το σχήμα του μοιάζει με πέταλο και σχηματίζει μεγάλο κόλπο, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας. Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας, στο δυτικό μέρος.

Glaronisia Hotel Μήλος: ποια είναι η πρωτεύουσα της Μήλου;

Πρωτεύουσα της Μήλου είναι η Πλάκα. Μαζί με τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο και την Τρυπητή βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από τον Αδάμαντα. Στην Πλάκα λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου υπάρχει αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου. Το αρχαίο άγαλμα βρέθηκε στο νησί το 1820 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Παλιά πρωτεύουσα του νησιού ήταν η Ζεφυρία.

Ποιες βραχονησίδες βρίσκονται ανάμεσα στη Μήλο και την Πολύαιγο;

Ανάμεσα στη Μήλο και την Πολύαιγο βρίσκονται οι βραχονησίδες Κασσέλες, Άγιος Γεώργιος, Μανωλονήσι και Άγιος Ευστάθιος. Ο Άγιος Ευστάθιος έχει φάρο για τη ναυσιπλοΐα στο στενό Πυργί, ανάμεσα στην Κίμωλο και την Πολύαιγο. Η Πολύαιγος απέχει 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Μήλου και είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Στον Δήμο Κιμώλου υπάγονται η Πολύαιγος, ο Άγιος Ευστάθιος και ο Άγιος Γεώργιος.

Τι καταλύματα υπάρχουν στη Μήλο;

Η Μήλος έχει πολλά καταλύματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που την κάνουν τουριστικό πόλο. Οι επισκέπτες ελκύονται από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, την ποικιλία των ακτών και τις παραλίες. Η Μήλος δέχεται λιγότερους επισκέπτες από ορισμένα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τα ξενοδοχεία του νησιού παρουσιάζονται στη σελίδα για τα ξενοδοχεία στη Μήλο.

Leave a Comment