Επιστολή στον δήμο για την χωματερή

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Μήλου για την χωματερή. Σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αγαπητέ Δήμαρχε, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας με τα απορρίμματα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχετε αντιμετωπίσει παρόλο που βρισκόσαστε στη θέση του δημάρχου από το 2010. Διαιωνίζεται έτσι μια τριτοκοσμική κατάσταση όπου τα απορρίμματα οδηγούνται σε χωματερή, σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία μάλιστα δεν φιλοδοξούν, όπως η Μήλος, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό. Οι δικαιολογίες που προβάλλετε μας είναι γνωστές καθώς τις έχετε επαναλάβει αμέτρητες φορές και νοιώθουμε ότι δεν μας αφορούν πλέον. Αυτό που μας αφορά είναι να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα. Στο παρελθόν σάς υποδείξαμε, ιδιαίτερα μάλιστα με αφορμή τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ότι η μόνη δυνατή λύση για τη Μήλο είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και εκθέσαμε τότε τη γνώμη μας σε σχετικό αναλυτικό έντυπο. Δυστυχώς δεν λάβατε καθόλου υπόψη σας την κατεύθυνση που σας προτείναμε. Παρουσιάσατε προεκλογικά στο νησί μια σειρά μπλε κάδων ως απόδειξη ότι ήδη προχωράτε σε κάποιο είδος ανακύκλωσης. Το εγχείρημά σας αυτό , αποσπασματικό και χωρίς καμία σοβαρή οργάνωση, κατέρρευσε παταγωδώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά πως η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δεν λύνεται με κινήσεις προεκλογικού εντυπωσιασμού. Η αίσθηση που προκάλεσε η αποτυχία του εγχειρήματός σας στους δημότες όχι μόνο είναι αρνητική αλλά και αποθάρρυνε όσους έσπευσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, η οποία αποδείχθηκε ψευδεπίγραφη.

Ένας από τους λόγους που απευθυνόμαστε δημόσια σε σας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μας δόθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες εκτός Μήλου, το έργο για τα ΧΥΤΑ, το οποίο εκκρεμεί τουλάχιστον από το 2010, δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κρατικό προγραμματισμό και τα κονδύλια που προβλέπονταν έχουν ακυρωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πλέον ΧΥΤΑ, αλλά Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Σαν αποτέλεσμα της διαρκούς αναβολής του έργου του ΧΥΤΑ, τα σκουπίδια της Μήλου θα μεταφέρονται ακτοπλοϊκά στην Κρήτη ώστε να διατεθούν σε ΧΥΤΑ που βρίσκονται εκεί. Είναι βέβαιο όμως ότι αυτή η «λύση» έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρόσθετες καθυστερήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν.

Για τους λόγους αυτούς, σας καλούμε να ασχοληθούμε με το θέμα και να σχεδιάσουμε ένα σοβαρό, τεχνικά άρτιο, επαρκές και αξιόπιστο σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, παραμερίζοντας τις κομματικές σας προτιμήσεις και συνεργαζόμενος όπου πρέπει με την κεντρική κυβέρνηση. Οι κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιβάλλουν στους ΟΤΑ Α ́ βαθμού εντός πέντε μηνών να έχουν Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την όποια χρηματοδότηση. Σας καλούμε να εγκαταλείψετε τις κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων, τις οποίες εξάλλου δεν έχετε ανάγκη, διότι έχετε εκλεγεί με πολύ μεγάλο ποσοστό και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το νησί πρέπει επιτέλους να αποκτήσει

1)Διαδικασίες πρόληψης και διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

2)Ένα δίκτυο κάδων για την προ-διαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών από το οποίο θα ξεκινούν ξεχωριστές διαδρομές για το κάθε υλικό.

3)«Πράσινο σημείο» με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους.

4)Ένα σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς που αφορά τα αναγκαία οχήματα, τους χώρους στάθμευσης και τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

5)Ένα σύνολο δράσεων υποκίνησης της συμμετοχής των πολιτών.

6)Ένα σύνολο δραστηριοτήτων κομποστοποίησης. διαλογής και διαχωρισμού σε επίπεδο δήμου.

7)Έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ο οποίος θα υποδέχεται το υπόλειμμα της διαδικασίας ανακύκλωσης, με τελικό στόχο εντός πενταετίας να ανακτώνται μεγάλες ποσότητες υλικών και να οδηγούνται σε ταφή ελάχιστες.

Ο νέος τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να διαθέτουν απευθείας τα ανακτώμενα υλικά. Αυτό πέρα από προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργεί επιπλέον έσοδα στους δήμους, μείωση των δημοτικών τελών και νέες θέσεις εργασίας.

Σας παρακαλούμε να μην απαντήσετε και πάλι ότι ήδη εσείς υλοποιείτε τα παραπάνω ή ότι τα έχετε ήδη προγραμματίσει. Σας ζητάμε να συγκροτήσετε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και δεν έχουν ίδιο συμφέρον. Η επιτροπή αυτή, που πρέπει να υπερβαίνει τα παραταξιακά και κομματικά όριά σας θα πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με ένα σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Μήλου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης

Καβαλιέρος Αντώνης, Νίνος Χρήστος

Η Συντονιστική Επιτροπή

Ιωακείμογλου Ηλίας, Μάλλης Γιώργος, Νίνος Περικλής