Αγία Κυριακή παραλία Μήλος: η αμμουδιά της νότιας ακτής

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος απλώνεται στη νότια ακτή του νησιού, μέσα σε ηφαιστειακό τοπίο. Είναι μεγάλη και οργανωμένη, με εκτεταμένη αμμουδιά από χοντρή άμμο, βότσαλα και δροσερά νερά. Στο νησί της Μήλου κάθε ακτή μοιάζει εντελώς διαφορετική από την άλλη, λόγω των πετρωμάτων γύρω της.

Παρακάτω το κείμενο περιγράφει τη θέση της ακτής, τη διαδρομή ως εκεί και το είδος της άμμου. Εξετάζει επίσης τους βράχους, τον αέρα, την οργάνωση, τις κοντινές παραλίες και την ασφάλεια στο νερό. Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος αξίζει λίγη προετοιμασία πριν από την πρώτη βουτιά στη θάλασσα.

Πώς είναι η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος με μια ματιά;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος είναι μεγάλη αμμουδιά της νότιας ακτής, με χοντρή άμμο και βότσαλα. Τα νερά της είναι δροσερά και η ακτή είναι οργανωμένη. Γύρω της υπάρχει ένας μικρός οικισμός, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται δημοφιλής προορισμός του νησιού.

Αγία Κυριακή παραλία Μήλος: ανοιχτόχρωμη ακτή με λεπτό βότσαλο, λουόμενοι και καθαρά νερά
Η παραλία Αγία Κυριακή στη Μήλο. Φωτογραφία: limitsios, CC BY 2.0, μέσω Flickr

Η Αγία Κυριακή είναι ταυτόχρονα οικισμός και παραλία του Δήμου Μήλου, στις Κυκλάδες. Το 2011 καταγράφηκε επίσημα ως ξεχωριστός οικισμός και είχε τότε 31 κατοίκους. Στην απογραφή του 2021, δηλαδή στην επίσημη καταμέτρηση του πληθυσμού, καταγράφηκαν μόλις 12 μόνιμοι κάτοικοι.

Το όνομα της ακτής προέρχεται από ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή. Εκκλησάκι λέγεται μια μικρή εκκλησία, και εδώ βρίσκεται μέσα στην ίδια περιοχή. Έτσι η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, ο οικισμός και το εκκλησάκι μοιράζονται το ίδιο όνομα.

Στην περιοχή της παραλίας υπάρχει και ένας χερσαίος αρχαιολογικός χώρος, δείγμα της παλιάς ζωής του τόπου. Χερσαίος σημαίνει ότι βρίσκεται στη στεριά και όχι κάτω από τη θάλασσα. Εκεί σώζεται το αρχαίο λιμάνι, μαζί με αποθηκευτικούς χώρους, δηλαδή κτίσματα όπου φύλαγαν αγαθά.

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, και ανάμεσα στα δύο σκέλη της σχηματίζεται μεγάλος κόλπος. Οι παραλίες της Μήλου μοιράζονται σε πέντε ομάδες: βορράς, νότος, ανατολή, δύση και εσωτερικό του κόλπου. Η Αγία Κυριακή ανήκει στην ομάδα των νότιων παραλιών.

Η Μήλος γεννήθηκε από τη δράση ηφαιστείων, δηλαδή από λάβα και εκρήξεις του μακρινού παρελθόντος. Βράχοι ηφαιστειακής προέλευσης σκεπάζουν σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού. Γι’ αυτό κάθε παραλία έχει διαφορετική όψη, και η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος δεν αποτελεί εξαίρεση.

  • Καταλύματα: Σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή.
  • Φαγητό: Κοντά στην παραλία λειτουργεί ένα εστιατόριο για όσους μένουν όλη τη μέρα.
  • Θέση: Στη νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων απλώνεται η Μήλος, πέμπτη σε μέγεθος ανάμεσά τους.
  • Έκταση νησιού: Η συνολική επιφάνεια της Μήλου εκτιμάται περίπου στα 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  • Σειρά στην ακτή: Από ανατολικά προς δυτικά, η Αγία Κυριακή έρχεται στη νότια πλευρά αμέσως μετά την Ψαροβολάδα.

Με λίγα λόγια, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ενώνει μεγάλη αμμουδιά, μικρό οικισμό και ίχνη αρχαίου λιμανιού. Ταιριάζει σε όποιον θέλει οργανωμένη ακτή στον νότο του νησιού. Οι επόμενες ενότητες εξηγούν πού ακριβώς βρίσκεται, πώς φτάνει κανείς εκεί και τι άμμο έχει.

Powered by GetYourGuide

Πού βρίσκεται η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος και πώς φτάνει κανείς εκεί;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής. Ως προς τον Αδάμαντα, όπου βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι, η ακτή είναι περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Η Πλάκα, που είναι πρωτεύουσα και έδρα δήμου, απέχει γύρω στα 13 χιλιόμετρα.

Το κύριο λιμάνι, ο Αδάμαντας, αποτελεί φυσική αφετηρία για τη διαδρομή προς τον νότο. Από εκεί η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος βρίσκεται προς τα νοτιοανατολικά. Η απόσταση στον χάρτη δεν ταυτίζεται πάντα με το μήκος του δρόμου που θα διανύσει ο επισκέπτης.

Η Πλάκα, η πρωτεύουσα, είναι χτισμένη ψηλά, πάνω από το λιμάνι. Δίπλα της, στο ίδιο ύψωμα, βρίσκονται η Τρυπητή, ο Τριοβάσαλος και ο Πέραν Τριοβάσαλος. Από την Πλάκα η ακτή απέχει λίγο περισσότερο απ’ ό,τι από το λιμάνι του Αδάμαντα.

Διοικητικά, ο οικισμός της Αγίας Κυριακής ανήκει στην Κοινότητα Τρυπητής. Μαζί του ανήκουν εκεί η Σχινωπή, το Κλήμα, η Κάναβα, η Ζεφυρία, το Παλιοχώρι και η Τρυπητή. Κοινότητα λέγεται μια μικρή τοπική μονάδα μέσα στον δήμο, με δικά της χωριά.

Το αεροδρόμιο της Μήλου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αδάμαντα, δίπλα στις παλιές Αλυκές. Αλυκές λέγονται οι ρηχές λεκάνες όπου μαζεύεται αλάτι από το θαλασσινό νερό. Στο αεροδρόμιο λειτουργούν γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, χρήσιμα για όποιον πηγαίνει μόνος στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος.

Τα αστικά λεωφορεία καλύπτουν μόνο κάποιες περιοχές του νησιού, όχι κάθε ακτή. Το καλοκαίρι περνούν αρκετά συχνά, και ο επιβάτης πληρώνει το εισιτήριο μέσα στο όχημα. Αξίζει να ελέγξει πρώτα ο επισκέπτης αν κάποια γραμμή φτάνει ως την Αγία Κυριακή.

  • Ταξί: Αυτοκίνητα ταξί περιμένουν επιβάτες στο λιμάνι, αλλά και στο αεροδρόμιο του νησιού.
  • Σύνδεση αεροδρομίου: Ταξί συνδέουν το αεροδρόμιο με το υπόλοιπο νησί σε κάθε εποχή του χρόνου.
  • Λεωφορείο αεροδρομίου: Το καλοκαίρι κινείται και δημοτικό λεωφορείο, με στάση περίπου 100 μέτρα από τον αερολιμένα.
  • Δεύτερο λιμάνι: Στα Πολλώνια λειτουργεί ένα μικρότερο λιμάνι, που εξυπηρετεί κυρίως τα δρομολόγια προς την Κίμωλο.
  • Πρόσβαση στις ακτές: Πολλές παραλίες της Μήλου φτάνονται από τη στεριά, ενώ άλλες μόνο από τη θάλασσα.

Συνοπτικά, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι και 13 από την Πλάκα. Ο επισκέπτης φτάνει με ταξί, με ενοικιαζόμενο όχημα ή με λεωφορείο, αν η γραμμή εξυπηρετεί την περιοχή. Ένας καλός χάρτης του νησιού βοηθά σε κάθε περίπτωση, ειδικά στην πρώτη επίσκεψη.

Τι άμμο και τι νερό έχει η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος έχει εκτεταμένη αμμουδιά με χοντρή άμμο και βότσαλα. Τα νερά της είναι δροσερά, κάτι ευχάριστο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Στην περιοχή υπάρχουν και ανοίγματα του εδάφους που βγάζουν ζεστά αέρια από τα βάθη της Γης.

Αγία Κυριακή παραλία Μήλος: διάφανα τιρκουάζ νερά πάνω από λευκό βυθό, όπως φαίνονται κάτω από την επιφάνεια
Τα καθαρά νερά στην Αγία Κυριακή της Μήλου. Φωτογραφία: limitsios, CC BY 2.0, μέσω Flickr

Η άμμος στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος χαρακτηρίζεται χοντρή, όχι λεπτή σαν σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι οι κόκκοι της είναι μεγαλύτεροι από τους κόκκους της λεπτής άμμου. Η αμμουδιά είναι και εκτεταμένη, δηλαδή απλώνεται σε μεγάλη έκταση κατά μήκος της θάλασσας.

Ανάμεσα στους κόκκους της άμμου η ακτή έχει και βότσαλα. Βότσαλα λέγονται οι μικρές, στρογγυλές πέτρες που λειαίνει με τα χρόνια το κύμα. Όποιος έχει ευαίσθητα πόδια αξίζει να φέρει παπούτσια θαλάσσης για πιο άνετο περπάτημα στην ακτή.

Τα νερά στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος είναι δροσερά. Για όποιον κολυμπά σε ζεστή μέρα, αυτό φέρνει γρήγορη ανακούφιση από τη ζέστη. Αξίζει πάντως να μπαίνει κανείς σιγά σιγά, ώστε το σώμα να συνηθίσει τη θερμοκρασία.

Η περιοχή της Αγίας Κυριακής έχει ενεργές φουμαρόλες και σολφατάρες, δύο είδη ηφαιστειακών ανοιγμάτων. Πρόκειται για ανοίγματα του εδάφους από όπου βγαίνουν αέρια από τα βάθη της Γης. Τα αέρια αυτά λέγονται ατμίδες, και η θερμοκρασία τους φτάνει έως 100 βαθμούς Κελσίου.

Γύρω από αυτά τα σημεία η παρουσία του θείου είναι έντονη. Το θείο είναι ένα ορυκτό στοιχείο που συνδέεται στενά με την ηφαιστειακή δράση. Στη Μήλο υπάρχουν και υποθαλάσσιες ατμίδες, δηλαδή κάτω από τη θάλασσα, όπου το αέριο βγαίνει ως φυσαλίδες.

  • Άλλα θερμά σημεία: Ενεργές φουμαρόλες υπάρχουν επίσης στο Παλαιοχώρι, στις Πυρωμένες και στον Αδάμαντα.
  • Θερμές πηγές: Στο νησί αναβλύζουν θερμές πηγές με νερό που φτάνει έως 55 βαθμούς Κελσίου.
  • Παλιά ηφαίστεια: Στο νησί υπάρχουν δύο ηφαίστεια που δεν είναι πια ενεργά, στη Φυριπλάκα και στον Τράχηλα.
  • Ζέστη στον νότο: Σε σπηλιά της νότιας πλευράς, η ζέστη από το ηφαίστειο νιώθεται ακόμη έντονα.
  • Τελευταία έκρηξη: Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί έγινε πριν από 90.000 χρόνια.

Συνοπτικά, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος έχει χοντρή άμμο, βότσαλα και δροσερά νερά. Κάτω από την επιφάνεια, το έδαφος της περιοχής κρατά ακόμη τη θερμότητα του ηφαιστείου. Όποιος εντοπίσει σημείο με ζεστό αέριο αξίζει να κρατά απόσταση και να μην το αγγίζει.

Τι βράχια και χρώματα έχει η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος βρίσκεται σε ηφαιστειακό έδαφος, όπως σχεδόν όλο το νησί. Τα πολύχρωμα βότσαλα και η χοντρή άμμος δίνουν στην ακτή πολλές αποχρώσεις. Στην ίδια περιοχή η γη αφήνει έξω ζεστά αέρια, και το θείο εκεί είναι άφθονο.

Η Μήλος γεννήθηκε από ηφαίστεια, και η πέτρα τους σκεπάζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της στεριάς. Το νησί είναι στρωματοηφαίστειο, δηλαδή ηφαίστειο χτισμένο από πολλά στρώματα λάβας και στάχτης. Στα ιστορικά χρόνια, δηλαδή από τότε που υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, δεν έγινε καμία έκρηξη.

Η ηφαιστειακή ιστορία της Μήλου άρχισε πριν από δύο ή τρία εκατομμύρια χρόνια. Έσβησε πριν από ενενήντα χιλιάδες χρόνια, άρα οι εκρήξεις ανήκουν σε πολύ μακρινό παρελθόν. Τα σβηστά ηφαίστεια του νησιού είναι δύο, η Φυριπλάκα και ο Τράχηλας.

Τα πετρώματα της Μήλου είναι πολλών ειδών, και τα ερευνούν επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποικιλία αυτή κάνει κάθε παραλία του νησιού να μοιάζει διαφορετική από την άλλη. Στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος τα βότσαλα είναι πολύχρωμα, ενώ η χοντρή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση.

Στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος η γη βγάζει ακόμη αέρια από σολφατάρες και φουμαρόλες. Αυτές είναι ανοίγματα του εδάφους, και τα αέριά τους, οι ατμίδες, ανεβαίνουν από τα βάθη της Γης. Εκεί τα αέρια ζεσταίνονται ως τους εκατό βαθμούς Κελσίου.

Γύρω από τις ατμίδες το θείο είναι άφθονο. Το καθαρό θείο είναι στερεό με έντονο κίτρινο χρώμα και σχηματίζει κρυστάλλους. Η Μήλος έχει και ατμίδες κάτω από τη θάλασσα, όπου το αέριο ανεβαίνει στην επιφάνεια σαν φυσαλίδες.

  • Θερμές πηγές: Αλλού στη Μήλο αναβλύζει ζεστό νερό από πηγές, με θερμοκρασία έως πενήντα πέντε βαθμούς.
  • Γεωθερμία: Το πρώτο καυτό υπόγειο πεδίο της χώρας, ικανό να δώσει ρεύμα, βρέθηκε γύρω από τη Μήλο.
  • Θειωρυχεία: Στο νησί λειτουργούσαν ορυχεία θείου, και η εξόρυξή του κράτησε ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
  • Γεώτοποι: Η καταγραφή στη Μήλο βρήκε περισσότερα από διακόσια πενήντα γεωσημεία, δηλαδή τόπους γεωλογικής αξίας.
  • Γεωδιαδρομές: Σημαδεμένες διαδρομές στο νησί εξηγούν τη γεωλογία του με αναλυτικά κείμενα και λεπτομερείς χάρτες.

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος δείχνει καθαρά πως η φωτιά της γης έφτιαξε το νησί. Τα πολύχρωμα βότσαλα, το κίτρινο θείο και τα ζεστά αέρια ανήκουν στην ίδια ιστορία. Αξίζει πάντα απόσταση από τις ατμίδες, γιατί τα αέριά τους είναι πολύ καυτά.

Γιατί η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος είναι πιο ήσυχη με μελτέμι;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ανήκει στις νότιες ακτές του νησιού. Τα μελτέμια όμως φυσούν από τον βορρά. Η στεριά του νησιού στέκεται έτσι σαν φράχτης ανάμεσα στον αέρα και στην ακτή. Γι’ αυτό ο άνεμος φτάνει εκεί πιο αδύναμος.

Μελτέμια λέγονται οι ξηροί και δυνατοί βοριάδες που σαρώνουν το Αιγαίο κάθε καλοκαίρι. Η εποχή τους απλώνεται από τα μέσα του Μαΐου ως τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Φέρνουν συνήθως καθαρό ουρανό, και κάνουν πιο ήπια την καλοκαιρινή ζέστη της περιοχής.

Στο κεντρικό Αιγαίο τα μελτέμια φυσούν από τον βορρά. Στο νότιο Αιγαίο γέρνουν λίγο και έρχονται από τα βορειοδυτικά. Και στις δύο περιπτώσεις, ο βοριάς χτυπά πρώτα τις βόρειες ακτές και μετά περνά πάνω από τη στεριά.

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος έχει όλο το νησί πίσω της, σαν ασπίδα από τον βοριά. Η στεριά κόβει έτσι ένα μέρος από τη δύναμη του αέρα. Γι’ αυτό το νερό εκεί μένει συχνά πιο ήσυχο από τη θάλασσα των βόρειων παραλιών.

Η μεγαλύτερη δύναμη του μελτεμιού έρχεται το απόγευμα, ενώ τη νύχτα συχνά κοπάζει. Κάποιες φορές όμως κρατούν για μέρες ολόκληρες χωρίς κανένα διάλειμμα. Επίσης σηκώνονται ξαφνικά, ακόμη και με καθαρό ουρανό, χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι από πριν.

Σε ένταση φτάνουν και τα 7 ή 8 μποφόρ, που για τη θάλασσα σημαίνει πολύ ισχυρό άνεμο. Με τέτοιο αέρα, τα περισσότερα επιβατικά πλοία των νησιών μένουν δεμένα στο λιμάνι. Τις μέρες αυτές, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος γίνεται καταφύγιο για όσους μένουν στο νησί.

  • Ετησίες: Το αρχαίο όνομα των μελτεμιών προέρχεται από τη λέξη «έτος», δηλαδή χρόνος.
  • Αιτία: Τα μελτέμια οφείλονται κυρίως σε μια βαθιά ύφεση, δηλαδή χαμηλή πίεση, πάνω από τη νοτιοδυτική Ασία.
  • Χειμώνας: Το μελτέμι είναι ξηρός άνεμος και δεν έχει αντίθετο άνεμο που να φυσά τον χειμώνα.
  • Ιστιοπλοΐα: Οι ιστιοπλόοι αναψυχής συχνά προτιμούν τον σταθερό αέρα των μελτεμιών για βόλτες με πανί.
  • Άλλες θάλασσες: Παρόμοιοι άνεμοι φυσούν και στην Αδριατική, καθώς και στο Ιόνιο πέλαγος.

Με βοριά, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος κρατά συνήθως πιο ήπια θάλασσα από τις ακτές του βορρά. Ο άνεμος φτάνει και στον νότο, απλώς με λιγότερη δύναμη. Αξίζει ο επισκέπτης να ελέγχει κάθε πρωί την πρόγνωση του ανέμου πριν διαλέξει παραλία για τη μέρα.

Πώς είναι οργανωμένη η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος είναι μια μεγάλη και οργανωμένη ακτή του νότου. Έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες, μπαρ πάνω στην παραλία και γήπεδο για βόλεϊ στην άμμο. Λίγο πιο πέρα υπάρχουν μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα εστιατόριο, για φαγητό χωρίς μεγάλη μετακίνηση.

Στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες δίνουν σκιά κάτω από τον δυνατό ήλιο. Η αμμουδιά απλώνεται σε μεγάλη έκταση, με χοντρούς κόκκους και πολύχρωμα βότσαλα. Όποιος θέλει θέση κοντά στο νερό κάνει καλά να φτάνει νωρίς το πρωί.

Στην ακτή λειτουργούν μπαρ πάνω στην άμμο, τα γνωστά beach bars. Έτσι ο επισκέπτης βρίσκει νερό και ένα δροσερό ποτό χωρίς να φύγει από την παραλία. Η λύση αυτή βοηθά τις οικογένειες με μικρά παιδιά, που διψούν συχνά στη ζέστη.

Το γήπεδο beach volley είναι ένα ακόμη κομμάτι της οργάνωσης στην ακτή. Πρόκειται για βόλεϊ που παίζεται ξυπόλητα πάνω στην άμμο. Δίνει στις παρέες και στους εφήβους έναν ευχάριστο τρόπο να κινηθούν ανάμεσα στις βουτιές στη θάλασσα.

Κοντά στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος υπάρχουν μερικά δωμάτια για ενοικίαση. Όποιος μένει εκεί έχει τη θάλασσα πολύ κοντά, χωρίς καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Σε μικρή απόσταση λειτουργεί επίσης ένα εστιατόριο, για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, γραμμές από τον Αδάμαντα πηγαίνουν στη Ζεφυρία και στο Παλιοχώρι. Άλλη γραμμή πηγαίνει από τον Αδάμαντα στο Τσιγκράδο και στη Φυριπλάκα. Όποιος δεν έχει όχημα αξίζει να ελέγχει τα λεωφορεία της Μήλου πριν ξεκινήσει.

  • Καταλύματα: Τα πολλά ξενοδοχεία και τα δωμάτια για ενοικίαση έχουν κάνει τη Μήλο τουριστικό πόλο.
  • Αδάμας: Οι περισσότερες θερινές γραμμές λεωφορείου ξεκινούν από τον Αδάμαντα, το βασικό λιμάνι της Μήλου.
  • Προβατάς: Μια ακόμη καλοκαιρινή γραμμή περνά από την Αχιβαδόλιμνη και φτάνει στον Προβατά.
  • Δύση: Στο άγριο δυτικό μισό της Μήλου οι παραλίες είναι απομονωμένες, χωρίς χωριά τριγύρω.
  • Πρόσβαση: Πολλές παραλίες του νησιού φτάνονται από τη στεριά, ενώ άλλες μόνο από τη θάλασσα.

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ταιριάζει σε όσους θέλουν άνεση δίπλα στο κύμα. Ξαπλώστρες, μπαρ, γήπεδο και ένα κοντινό εστιατόριο καλύπτουν όλες τις βασικές ανάγκες μιας γεμάτης μέρας. Όποιος ψάχνει ερημιά και απόλυτη σιωπή αξίζει να κοιτάξει πιο απομονωμένες ακτές του νησιού.

Ποιες παραλίες βρίσκονται κοντά στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Γύρω από την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος υπάρχουν κι άλλες ακτές με ηφαιστειακά βράχια. Στην ίδια νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται το Παλαιοχώρι, η Φυριπλάκα και το Τσιγκράδο. Καθεμία έχει άλλη άμμο, άλλα νερά και άλλη πρόσβαση, γι’ αυτό αξίζει μια σύγκριση.

Δυτικά από την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, στην ίδια ακτή, απλώνεται η παραλία του Παλαιοχωρίου. Έχει συνολικό μήκος σχεδόν 2 χιλιόμετρα και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους επισκέπτες. Τα νερά της είναι δροσερά, πεντακάθαρα και βαθιά, σε αντίθεση με τα ρηχά νερά της Φυριπλάκας.

Όπως η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, και το Παλαιοχώρι έχει χοντρή άμμο με πολύχρωμα βότσαλα. Οι βράχοι της ακτής παίρνουν κόκκινες, ροζ, κίτρινες και λευκόγκριζες αποχρώσεις από την ηφαιστειακή δράση. Στο ίδιο σημείο αναβλύζουν και θερμά νερά, δηλαδή ζεστά νερά που βγαίνουν από το έδαφος.

Το Παλαιοχώρι δεν είναι μόνο παραλία, αλλά και μικρός οικισμός της νότιας ακτής. Η απόσταση από την Πλάκα είναι περίπου 13 χιλιόμετρα, ενώ από τον Αδάμαντα περίπου 14. Κοντά στην ακτή λειτουργούν λίγα κέντρα εστίασης, δηλαδή χώροι για φαγητό, και δωμάτια προς ενοικίαση.

Ανάμεσα στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος και τη Φυριπλάκα βρίσκεται το Τσιγκράδο με τα ψηλά βράχια. Έχει κάτασπρη άμμο και νερά σε σμαραγδένιο, δηλαδή έντονο πράσινο, χρώμα. Ο επισκέπτης φτάνει από χωματόδρομο και κατεβαίνει από το ύψωμα με απότομο μονοπάτι γεμάτο άμμο.

Δίπλα στο Τσιγκράδο, προς τα δυτικά, απλώνεται η Φυριπλάκα, μια μεγάλη παραλία με επιβλητικά ηφαιστειακά βράχια. Η άμμος της είναι λεπτή και λευκόγκριζη, με λευκά βότσαλα ανάμεσα. Τα τιρκουάζ νερά της είναι ρηχά, ενώ η πρώτη ακτή έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαρ.

  • Ήσυχες γωνιές: Περπατώντας δίπλα στο νερό, ο επισκέπτης της Φυριπλάκας βρίσκει δύο πιο απόμερες παραλίες.
  • Βράχος με σπηλιά: Στα ρηχά της Φυριπλάκας στέκει ένας τεράστιος βράχος με σπηλιά στη βάση του.
  • Σβηστό ηφαίστειο: Η Μήλος έχει δύο σβηστά ηφαίστεια, και το ένα φέρει το όνομα της Φυριπλάκας.
  • Δρόμος: Ο δρόμος προς τη Φυριπλάκα είναι κυρίως άσφαλτος, αλλά στο τέλος γίνεται χαλικόστρωτος.
  • Προμήθειες: Στο Τσιγκράδο δεν υπάρχει οργάνωση, έτσι τα βασικά αγοράζονται από την κοντινή Φυριπλάκα.

Συνολικά, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ανήκει σε μια νότια ακτή με πολλές διαφορετικές παραλίες. Το Παλαιοχώρι έχει χρώματα και θερμά νερά, η Φυριπλάκα ρηχή θάλασσα και το Τσιγκράδο λευκή άμμο. Όποιος συνδυάζει δύο από αυτές βλέπει καλύτερα την ποικιλία της νότιας Μήλου.

Powered by GetYourGuide

Τι σχέση έχει η Ζεφυρία με την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Ο δρόμος προς την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος περνά μέσα από τη Ζεφυρία. Το χωριό, κάποτε πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται στο κέντρο της ανατολικής πλευράς της Μήλου. Από εκεί περνά επίσης η διαδρομή για τη γειτονική νότια παραλία του Παλαιοχωρίου.

Η απόσταση της Ζεφυρίας από τον Αδάμαντα είναι 5,5 χιλιόμετρα και από την Πλάκα 9. Βρίσκεται στην ενδοχώρα, δηλαδή στο εσωτερικό του νησιού, και όχι δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα είναι ζωντανό αγροτικό χωριό, δηλαδή χωριό που ζει κυρίως από τις καλλιέργειες.

Η Ζεφυρία δεν είναι απλώς ένα πέρασμα προς την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος. Τη δημιούργησαν οι Βενετοί τον 13ο αιώνα και αργότερα έγινε η πρωτεύουσα της Μήλου. Η ακμή της, δηλαδή η εποχή της μεγάλης ανάπτυξης, συνδέεται με την παρουσία πειρατών.

Το 1767 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τη Ζεφυρία και να ζήσουν αλλού. Σεισμοί κατέστρεψαν το χωριό, ενώ αέρια από τα ρήγματα του εδάφους προκάλεσαν επιδημίες. Ρήγματα λέγονται οι βαθιές ρωγμές της γης, από όπου βγαίνουν αέρια από το εσωτερικό της.

Ο παλιός μητροπολιτικός ναός της Μήλου, η Παναγία η Πορτιανή, σώζεται ακόμη στο χωριό. Ο ναός θυμίζει την εποχή που η Ζεφυρία ήταν το κέντρο της Μήλου. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, εδώ στήνεται πανηγύρι από τα σημαντικότερα του νησιού.

Οι αριθμοί της απογραφής δείχνουν πόσο μικροί είναι οι οικισμοί της περιοχής. Το Παλαιοχώρι είχε μόλις 17 κατοίκους το 2021, ενώ το 2011 είχε 25. Για σύγκριση, ολόκληρη η Μήλος είχε στην απογραφή του 2021 συνολικά 5.302 κατοίκους.

  • Κοινότητα: Η περιοχή γύρω από την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ανήκει στην Κοινότητα Τρυπητής.
  • Οικισμοί: Στην ίδια κοινότητα ανήκουν η Ζεφυρία, το Παλαιοχώρι, η Κάναβα, το Κλήμα και η Σχινωπή.
  • Τρυπητή: Μαζί με την Πλάκα, η Τρυπητή στέκεται σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι.
  • Δουκάτο: Το 1207 η Μήλος πέρασε στο Δουκάτο του Αρχιπελάγους, που είχε έδρα τη Νάξο.
  • Σημερινή έδρα: Πρωτεύουσα του νησιού σήμερα είναι η Μήλος, που περιλαμβάνει την Πλάκα και τις Πλάκες.

Η επίσκεψη στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος δεν αφορά μόνο τη θάλασσα και την άμμο. Μια στάση στη Ζεφυρία δείχνει την παλιά πρωτεύουσα, τη ζωή της υπαίθρου και τον παλιό ναό της. Μετά, ο δρόμος συνεχίζει προς την ακτή και τα πολύχρωμα βότσαλά της.

Πώς φαίνεται η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος από τη θάλασσα, με καγιάκ ή σκάφος;

Από τη θάλασσα, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος φαίνεται σαν μια μεγάλη αμμουδιά στη νότια ακτή. Δυτικά της, η ακτή συνεχίζει με βράχια και μικρούς όρμους. Σε κάποιες παραλίες της Μήλου φτάνει κανείς μόνο από το νερό, με καγιάκ ή σκάφος.

Η νότια ακτή της Μήλου είναι μια μακριά σειρά από παραλίες και βράχια. Η Αγία Κυριακή βρίσκεται στο ανατολικό της κομμάτι, ενώ το Κλέφτικο κλείνει τη σειρά στα δυτικά. Ανάμεσά τους απλώνονται το Παλιοχώρι, ο Γέρακας, το Τσιγκράδο και η Φυριπλάκα.

Το καγιάκ είναι μια μικρή και στενή βάρκα που κινείται με κουπί. Με αυτό ο επισκέπτης πλησιάζει βράχια και κολπίσκους, εκεί που ένα μεγάλο σκάφος δεν μπαίνει εύκολα. Για ιδέες, αξίζει μια ματιά σε μια διαδρομή με καγιάκ κατά μήκος της νότιας ακτής.

Τα σκάφη των θαλάσσιων εκδρομών κινούνται πιο γρήγορα και καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση. Από το κατάστρωμα, δηλαδή το ανοιχτό πάνω μέρος του σκάφους, η ακτή φαίνεται από άλλη γωνία. Έτσι ο επισκέπτης βλέπει σε λίγο χρόνο πολλές νότιες παραλίες μαζί.

Η Μήλος γεννήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή από λάβα και υλικά που βγήκαν από τη γη. Σήμερα, το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού είναι σκεπασμένο με ηφαιστειακά πετρώματα. Γύρω από την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, το καγιάκ φέρνει τον επισκέπτη κοντά σε αυτά.

Στη Μήλο υπάρχουν και υποθαλάσσιες ατμίδες, δηλαδή σημεία του βυθού που αφήνουν αέρια να βγουν. Το αέριο ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού σαν μικρές φυσαλίδες. Όποιος κάνει κουπί κοντά στην ακτή αξίζει να κοιτάζει προσεκτικά το νερό γύρω του.

  • Φυσικό λιμάνι: Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου και ένα από τα πιο μεγάλα φυσικά λιμάνια της χώρας.
  • Φυριπλάκα: Ένα από τα δύο σβηστά ηφαίστεια του νησιού λέγεται Φυριπλάκα, όπως και μια νότια παραλία.
  • Φώκιες: Η μεσογειακή φώκια έχει το σπίτι της στα νοτιοδυτικά της Μήλου, άρα το κουπί θέλει ησυχία.
  • Μελτέμι: Ο καλοκαιρινός βοριάς του Αιγαίου σηκώνεται χωρίς προειδοποίηση και φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ.
  • Πλοία: Με τόσο δυνατό μελτέμι, ακόμη και τα περισσότερα πλοία ανάμεσα στα νησιά μένουν στο λιμάνι.

Η θάλασσα δίνει μια πιο κοντινή ματιά στη νότια πλευρά του νησιού. Από το νερό, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος φαίνεται ως κομμάτι μιας μεγάλης σειράς από ακτές. Πριν από κάθε έξοδο, ο έλεγχος του καιρού και του ανέμου είναι απαραίτητος.

Τι χρειάζεται για ασφάλεια και σεβασμό στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, η ασφάλεια ξεκινά από απλά πράγματα. Ο επισκέπτης προστατεύεται από τον ήλιο και προσέχει τα ρεύματα και τα κοφτερά βράχια. Επίσης παίρνει μαζί του τα σκουπίδια του, ώστε η ακτή να μένει καθαρή για όλους.

Ο ήλιος του καλοκαιριού στη Μήλο καίει δυνατά, ακόμη και όταν φυσά αέρας. Το μελτέμι μαλακώνει τη ζέστη, όμως το δέρμα καίγεται κανονικά. Καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και αρκετό νερό χρειάζονται σε κάθε μέρα στην παραλία.

Τα ρεύματα είναι κινήσεις του νερού που μπορούν να τραβήξουν έναν κολυμβητή μακριά από την ακτή. Όταν φυσά δυνατός άνεμος, η θάλασσα αλλάζει γρήγορα και το κύμα μεγαλώνει. Όποιος δεν κολυμπά καλά μένει κοντά στην ακτή και δεν μπαίνει μόνος του βαθιά.

Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπάρχουν ενεργές ατμίδες, δηλαδή σημεία όπου ζεστά αέρια βγαίνουν από τη γη. Σε αυτά τα σημεία η ζέστη ανεβαίνει ως και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Άρα ο επισκέπτης δεν αγγίζει και δεν σκάβει σημεία του εδάφους που αχνίζουν.

Η αμμουδιά έχει χοντρή άμμο και πολύχρωμα βότσαλα, που ζεσταίνονται πολύ το μεσημέρι. Στα βράχια της ακτής, οι βρεγμένες πέτρες γλιστρούν και οι κοφτερές άκρες κόβουν τα πόδια. Παπούτσια θαλάσσης, δηλαδή ελαφριά παπούτσια για το νερό, προστατεύουν τα πέλματα.

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος μένει καθαρή μόνο όταν κάθε επισκέπτης φροντίζει τα δικά του σκουπίδια. Αποτσίγαρα, πλαστικά και αποφάγια μπαίνουν στον κάδο ή επιστρέφουν στο σπίτι. Τα πολύχρωμα βότσαλα μένουν στη θέση τους, ώστε να τα δει και ο επόμενος επισκέπτης.

  • Εποχή μελτεμιού: Ο βοριάς πιάνει γύρω στα μέσα του Μαΐου και κρατά ως τα μέσα του Σεπτεμβρίου.
  • Καιρός: Με μελτέμι ο ουρανός μένει συνήθως καθαρός, άρα ο ήλιος δεν κρύβεται πίσω από σύννεφα.
  • Θείο: Στις περιοχές με ατμίδες, όπως η Αγία Κυριακή, η παρουσία του θείου είναι έντονη.
  • Θερμές πηγές: Στη Μήλο αναβλύζουν και θερμές πηγές, με νερό ζεστό ως 55 βαθμούς Κελσίου.
  • Προστατευμένη φύση: Σχεδόν όλη η δυτική Μήλος ανήκει στο Natura 2000, ένα δίκτυο προστατευμένων περιοχών της ΕΕ για τη φύση.

Με λίγη προσοχή, η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος μένει ένα ασφαλές και καθαρό μέρος για όλους. Ο ήλιος, ο αέρας και η ζεστή γη του νησιού θέλουν σεβασμό. Όποιος τα υπολογίζει από πριν περνά μια ήσυχη μέρα στη θάλασσα, χωρίς άσχημες εκπλήξεις.

Ποιες ερωτήσεις κάνουν συχνά οι επισκέπτες για την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Για την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος, οι πιο συχνές ερωτήσεις αφορούν τη θέση, την άμμο και τη σκιά. Πολλοί ρωτούν επίσης αν ταιριάζει σε παιδιά και αν φτάνει λεωφορείο. Οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι σύντομες και πρακτικές, για γρήγορη ενημέρωση πριν από τη μέρα στη θάλασσα.

Πού βρίσκεται η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού, προς το ανατολικό της τμήμα. Η ίδια η Μήλος στέκεται στη νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος. Όποιος θέλει την ακριβή θέση της, αξίζει να ανοίξει έναν αναλυτικό χάρτη της Μήλου πριν ξεκινήσει τη διαδρομή.

Έχει άμμο η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος ή μόνο βότσαλα;

Η παραλία έχει εκτεταμένη αμμουδιά με χοντρή άμμο, δηλαδή με κόκκους πιο μεγάλους από τη λεπτή άμμο. Ανάμεσα στην άμμο υπάρχουν πολλά πολύχρωμα βότσαλα, που δίνουν ζωηρά χρώματα στην ακτή. Το μεσημέρι η άμμος καίει, άρα οι σαγιονάρες βοηθούν στο περπάτημα ως την άκρη του νερού.

Είναι η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος κατάλληλη για παιδιά;

Η παραλία είναι μεγάλη και οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα γήπεδο για βόλεϊ στην άμμο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα εστιατόριο, κάτι πρακτικό για οικογένειες με παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται πάντα επίβλεψη στο νερό, καπέλο και αντηλιακό, ειδικά όταν φυσά δυνατό μελτέμι.

Φτάνει λεωφορείο στην Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Στα θερινά δρομολόγια του νησιού, η Αγία Κυριακή δεν εμφανίζεται ως ξεχωριστή στάση λεωφορείου. Η γραμμή που περνά πιο κοντά ξεκινά από τον Αδάμαντα και πηγαίνει στη Ζεφυρία και στο Παλιοχώρι. Τα εισιτήρια κόβονται μέσα στο λεωφορείο, όμως για την παραλία βολεύει περισσότερο αυτοκίνητο ή μηχανάκι.

Έχει σκιά η Αγία Κυριακή παραλία Μήλος;

Η παραλία είναι οργανωμένη, άρα όποιος θέλει σκιά βρίσκει ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω στην άμμο. Υπάρχουν επίσης μπαρ στην παραλία, όπου ο επισκέπτης ξεκουράζεται για λίγο μακριά από τον ήλιο. Όποιος δεν θέλει ξαπλώστρα, αξίζει να φέρει τη δική του ομπρέλα, καπέλο και αρκετό νερό.

Ποια παραλία είναι κοντά στην Αγία Κυριακή;

Ανατολικά από την Αγία Κυριακή παραλία Μήλος βρίσκεται η Ψαροβολάδα, ενώ δυτικά ακολουθεί ο Φύρλιγκος. Λίγο πιο πέρα, προς τα δυτικά, έρχονται το Σπαθί, το Τουρκάκι και το γνωστό Παλιοχώρι. Το Παλιοχώρι έχει και θερμές πηγές, ένα ακόμη σημάδι της ηφαιστειακής φύσης στη νότια πλευρά του νησιού.

Leave a Comment